Loading...

3ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας - ACSTAC 2013

 

3ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας - ACSTAC 2013

8 - 10 Μαρτίου 2013, Κολλέγιο Ανατόλια

www.acstac.gr

Με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και μεγάλη συμμετοχή  μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αρχίζει το 3ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας – ACSTAC 2013 (Anatolia College Science & Technology Annual Conference). Υπενθυμίζεται πως το ACSTAC 2013 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, του CERN (European Organization for Nuclear Research) και του EPS (Εuropean Physical Society). Σκοπός του ΑCSTAC είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής προσομοίωσης ενός επιστημονικού συνεδρίου. Κατά αυτόν τον τρόπο δίνει την ευκαιρία σε μαθητές να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία και να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους όπως  η παρουσίαση εργασιών, η κριτική εργασιών, αλλά και η οργάνωση του συνεδρίου.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Σημαντικό κομμάτι του συνεδρίου αποτελεί η παρουσίαση από διακεκριμένους επιστήμονες των επιτευγμάτων και αποτελεσμάτων ερευνών με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Το φετινό ACSTAC ανοίγει με την ομιλία του Ακαδημαϊκού Αθανάσιου Φωκά, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Γνωστός παγκοσμίως για την εργασία του στον τομέα των μη γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων, ο Δρ Φωκάς θα μιλήσει με θέμα «Γνώση: από την Αρχαιότητα στο Σήμερα». Τον Δρ Αθανάσιο Φωκά θα προλογίσει ο Δρ Χρήστος Μασσαλάς, Πρόεδρος του Ριζαρείου Ιδρύματος και τ. Πρύτανης των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας.

Η φυσικός, ερευνήτρια και συντονίστρια στο ALICE Outreach στο CERN, Δρ Δέσποινα Χατζηφωτιάδου θα μεταφέρει στο κοινό τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα των πειραμάτων και της έρευνας που γίνεται στο CERN για το περίφημο «σωματίδιο του Θεού», το μποζόνιο Higgs. Τίτλος της ομιλίας της είναι: «Ανιχνεύοντας τα μυστικά του σύμπαντος με τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων στο CERN»

Ο Δρ Andreas Mershin, ερευνητής στο MIT Centerfor Bitsand Atomsκαι συντονιστής της ερευνητικής ομάδας «Label Free», σπάζοντας τα όρια μεταξύ Φυσικής, Βιολογίας και Επιστήμης Υλικών, θα μιλήσει στο κοινό του ACSTAC μέσω Skype για τις πρωτεΐνες, τις «νανομηχανές της φύσης». Στην ομιλία του θα  παρουσιάσει την επιτυχημένη του έρευνα για τη δημιουργία του πιο αποδοτικού βιο-φωτοβολταϊκού στον κόσμο, καθώς και τις προσπάθειες για την κατασκευή της βιο-ηλεκτρονικής μύτης.

Ο ελληνικής καταγωγής John Zakos, Chief Information Officer της εταιρείας ΜyCyberTwin, που αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος παγκοσμίως στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, θα μιλήσει με θέμα «Ένα όραμα για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης: Γίνε μέρος του». Στην ομιλία του θα αναφερθεί στον ρόλο του ερευνητή και τον σκοπό της Τεχνητής Νοημοσύνης, συμφωνώντας με τον Einstein ότι «η φαντασία είναι πιο δυνατή από τη γνώση».

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Οι μαθητές που συμμετέχουν θα παρουσιάσουν εργασίες, που φέτος θα είναι στα Μαθηματικά, τη Φυσική και την Πληροφορική.

Παράλληλα, η καινούρια ενότητα των εκθέσεων θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να παρουσιάσουν την έρευνά τους στα Μαθηματικά, τη Φυσική ή τη Χημεία, όχι απλώς ως κείμενο, αλλά με τον τρόπο που τα ίδια επιθυμούν:

χρησιμοποιώντας αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό, κάνοντας την παρουσίαση σε Η/Υ, στήνοντας ένα πείραμα ή μία κατασκευή.

Επιπλέον, για τις ιδέες που θα κριθεί ότι μπορούν να εφαρμοστούν επιχειρηματικά, οι φοιτητές του Αnatolia Business School του ACT θα δημιουργήσουν ένα business plan για τη μεταφορά της ιδέας στην αγορά. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια με αντικείμενο το CSI, την τεχνητή νοημοσύνη, το βιοντίζελ, τις εφαρμογές για κινητά κ.ά.

ACALC – ΓΡΙΦΟΙ ΛΟΓΙΚΗΣ

Στο πλαίσιο του ACSTAC μαθητές θα διαγωνιστούν στο ACALC (The Anatolia College Annual Logic Competition) ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μαθηματικών και λογικών γρίφων. Το ACALC πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ και η ομάδα των μαθητών που θα κερδίσει τον διαγωνισμό θα παρακολουθήσει δωρεάν το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Κολλεγίου Ανατόλια «Summer Science».

BLUE SCIENCE CAFÉ @ACSTAC

Στο φετινό ACSTAC θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Τα “Μπαχαρικά” της Πράσινης Ανάπτυξης». Πρόκειται για μία εκδήλωση του Blue Science Café, μίας πρωτότυπης σύμπραξης για την παρουσίαση επίκαιρων επιστημονικών θεμάτων υπό τους ήχους μουσικής. Το σχήμα δημιουργήθηκε από τον Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο,  Πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και καθηγητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Μουσική παίζουν οι «Nick Dounoussis and the Backbone». Το θέμα της εκδήλωσης στο ACSTAC είναι οι Σπάνιες Γαίες της Κίνας, ο Δρόμος του Μεταξιού, το Εμπόριο του Μεταξιού και οι Πόλεμοι του Οπίου.

Όλες οι εκδηλώσεις του ACSTAC 2013 είναι ανοιχτές για το κοινό.

Μέγας χορηγός του ACSTAC 2013: Helen & Dan Lindsay.

Χορηγοί: Αλέξανδρος Αποστολίδης, Σαμαράς & συνεργάτες.

Υποστηρικτής: Στέφανος Πραμαντιώτης

Χορηγοί επικοινωνίας: TV 100, FM 100, Κοσμοράδιο 95,1,

PlusRadio 102.6  

Παρακολουθήστε συνέντευξη για το ACSTAC 2013 στην εκπομπή "Άκου να δεις" της TV 100 (6/3/2013)
 
Παρακολουθήστε το Promo ACSTAC 2013 VIDEO CLIP

Share